Přihlášení uživatele
Čtvrtek 28.03.2024 . Svátek má Soňa, a Gedeon.
Zábava Encyklopedie Hry
CyberServer » Encyklopedie » Plemena koní » Barokní koně » Andaluský kůň

Andaluský kůň

Název: Andaluský kůň
Původ: Španělsko
Výška: 150 - 160 cm
Barva: bělouš, hnědák, vraník, ryzák
Kategorie: Barokní koně

Historie plemene Andaluský kůň

Jedno z nejstarších plemen v sobě má krev berberských, arabských i starých evropských koní. Používali se jako jezdečtí koně, ve středověku byli vyhledávaní rytíři i králi z celé Evropy. V době krize byli tito koně kříženi s mnoha jinými plemeny a hrozil zánik andaluských koní, avšak kartusiánští mniši získali stádečko čistokrevných klisen a pár hřebců a toto plemeno zachránili. Dodnes tyto koně chovají jako nejčistší linii španělských koní, známou pod názvem Cartujano. V době osidlování Ameriky byli tito koně přivezeni na nový kontinent (kde do té doby žádní koně nežili). Někteří svým pánům utekli, křížili se s jinými plemeny a tak vznikli zdivočelí mustangové. Krev španělských koní můžeme vystopovat i u quarter horse, holštýnech, oldenburzích, kladrubácích, lipicánech, criollech a ve spoustě dalších.

Povaha plemene Andaluský kůň

Tito koně jsou velmi impozantní. Hlava má široké čelo, může být lehký klabonos. Oči jsou laskavé, uši poměrně malé. Krk je klenutý, svalnatý a dobře posazený. Hrudník je hluboký, hřbet krátký a záď skloněná. Končetiny jsou pevné, suché s kvalitními, tvrdými kopyty. Žíně jsou husté, zvlněné. Hřebcům se hříva nestříhá, u klisen se zastřihuje nakrátko, aby zdůraznila elegantní tvar krku. Andaluští koně jsou většinou špinaví bělouši nebo bělouši, vyskytují se i hnědáci a vraníci, vzácně ryzáci. Plaváci a palomina jsou nežádoucí. Kohoutková výška je 150 – 160 cm.

Využití plemene Andaluský kůň

Španělští koně jsou vytrvalá, avšak ne moc rychlá jezdecká zvířata. Používají se jako kočároví, jezdečtí i jako pracovní koně. Osvědčili se v barokní drezúře a vysoké škole. Španělé je využívají při práci s dobytkem a ukazují je na festivalech. Učí se tradiční španělské jezdecké styly, jako je doma vaquera nebo doma classica.

Povaha plemene Andaluský kůň

Andaluští koně jsou přátelští, laskaví a učenliví. Na rozdíl od lusitánů nejsou tak mrštní, ale jsou vytrvalí a silní. I přes svou vyloženě mírnou povahu jsou ohniví a odvážní. Vynikají svou inteligencí, snaživostí a jsou schopni ke svému jezdci až neobyčejně přilnout.