Přihlášení uživatele
Pátek 29.03.2024 . Svátek má Taťána, Slavomil, a Slavomila.
Zábava Encyklopedie Hry
CyberServer » Encyklopedie » Plemena koní » Pony » Highlandský pony

Highlandský pony

Název: Highlandský pony
Původ: Skotsko
Výška: do 145 cm
Barva: bělouš, hnědák, vraník
Kategorie: Pony

Historie plemene Highlandský pony

Plemeno má rysy primitivních koní a jeho předek byl zřejmě kůň Przewalského. V 16. století se křížili s francouzskými a španělskými koňmi, v 19. století pak s Hackneys, fellskými a daleskými poníky. Jsou na nich patrné znaky i arabských plnokrevníků. Dříve byly dva typy těchto poníků: menší ze západních ostrovů a větší z pevniny. Dnes tyto rázy splynuly.

Povaha plemene Highlandský pony

Hlava je atraktivní arabského typu, krk je dlouhý s hřebenem. Hřbet je krátký, záď skloněná a svalnatá. Končetiny jsou kratší, ale pevné s výraznými klouby. Kopyta jsou tvrdá a kvalitní. Srst může být bílá, hnědá nebo černá, často se vyskytuje úhoří pruh. Bílé odznaky by měli být co nejmenší. Kohoutková výška nepřesahuje 145 cm.

Využití plemene Highlandský pony

Highlandský pony je všestranné zvíře využívané v zemědělství, ve Skotsku ho lovci využívají k nošení ulovené zvěře. Je to také dobrý jezdecký poník pro děti, avšak bez problémů unese i dospělého člověka.

Povaha plemene Highlandský pony

Highlandští poníci jsou odolní, horští koně. Jsou vytrvalí, silní a otužilí. Povahou jsou mírně tvrdohlaví, avšak přátelští a pracovití.