Přihlášení uživatele
Pátek 29.03.2024 . Svátek má Taťána, Slavomil, a Slavomila.
Zábava Encyklopedie Hry

Morgan

Název: Morgan
Původ: USA
Výška: 145 – 155 cm
Barva: bělouš, hnědák, ryzák, vraník, plavák, palomino
Kategorie: Teplokrevníci

Historie plemene Morgan

Morgan má velmi zajímavou historii. Jeho předek je jediný hřebec neznámého původu Figur, později přejmenován na Justin Morgan. Tento hřebec měl v sobě krev anglického a arabského plnokrevníka, fríského koně a welšského koba. Měl velmi výrazné rysy, které předával všem svým potomkům a založil tak nové plemeno jménem morgan. Narodil se roku 1793 ve Springfieldu, měřil pouhých 140 cm, ale vyhrál všechny jezdecké i vozatajské soutěže, na které přišel.

Povaha plemene Morgan

Hlava je atraktivní, krk je svalnatý a mírně klenutý. Hrudník je široký, hřbet je krátký. Záď je rovná s vysoko nasazeným ocasem. Končetiny jsou pevné s nevýraznými klouby a dobrými kopyty. Morgani mají charakteristický postoj se zadními končetinami daleko za tělem. Srst může mít kteroukoli barvu kromě strakaté. V kohoutku dorůstají 145 – 155 cm.

Využití plemene Morgan

Morgan je oblíbený rekreační kůň v USA. Je používán i v zápřeži a jezdeckých soutěžích. Využívá se také v chovu jiných plemen.

Povaha plemene Morgan

Morgan je velmi energické zvíře, je silný a vytrvalý. Někdy však bývá tvrdohlavý a potřebuje důkladný výcvik. Je také inteligentní a odvážný.