Přihlášení uživatele
Pátek 29.03.2024 . Svátek má Taťána, Slavomil, a Slavomila.
Zábava Encyklopedie Hry

Shagya arab

Název: Shagya arab
Původ: Maďarsko
Výška: 150 cm
Barva: bělouš
Kategorie: Teplokrevníci

Historie plemene Shagya arab

Plemeno vzniklo v maďarském hřebčíně v Bábolně, který byl původně určen pro chov arabských plnokrevníků. Maďaři však chtěli většího koně, avšak se všemi vlastnostmi arabů. Začal selektivní chov a ze Sýrie byl přivezen hřebec Shagya, který svým potomkům předával všechny své rysy. Dalšími důležitými hřebci byli Siglavy Bagdady, Gazal, Kemir, Koheilan, Jussuf, O'Bajan, Kuhaylan Zaid a Mersuch. Vznikl nový kmen arabů nazvaný Shagya arab a jako plemeno byl uznám v roce 1978. Bohužel se ale po druhé světové válce jejich počet velmi snížil a dodnes je chováno jen málo zástupců tohoto plemene.

Povaha plemene Shagya arab

Tělesná stavba velmi připomíná araba, je však o něco mohutnější. Hlava je arabského typu, nemá však tak výrazný štičí profil. Krk je štíhlý a klenutý, hřbet krátký, rovný a pevný. Záď je silná s vysoko nasazeným ocasem. Končetiny jsou delší, pevné a kvalitními kopyty. Srst je většinou bílá, mohou se však vyskytnout i jiné barvy. V kohoutku měří průměrně 150 cm.

Využití plemene Shagya arab

Shagya arab je oblíbený jezdecký kůň. Jsou to vhodní sportovní koně, nejvíce vynikají ve vytrvalostním ježdění. Lze je však použít i v lehčím zápřahu.

Povaha plemene Shagya arab

Shagya arab si uchoval všechny vlastnosti arabského plnokrevníka, jako je ohnivost, živost, odolnost, ale i laskavost, učenlivost a věrnost člověku.