Přihlášení uživatele
Pátek 29.03.2024 . Svátek má Taťána, Slavomil, a Slavomila.
Zábava Encyklopedie Hry
CyberServer » Encyklopedie » Plemena koní » Teplokrevníci » Tennesseeský mimochodník

Tennesseeský mimochodník

Název: Tennesseeský mimochodník
Původ: USA
Výška: teplokrevník
Barva: bělouš, hnědák, ryzák, vraník, plavák, palomino
Kategorie: Teplokrevníci

Historie plemene Tennesseeský mimochodník

Plemeno vzniklo v 19. století v americkém státě Tennessee. Původně to měl být všestranný kůň pro zemědělství i jízdu, schopný překonávat velké vzdálenosti. Předci byli španělští koně, angličtí plnokrevníci, morgani, američtí klusáci a američtí jezdečtí koně. Narodil se hřebeček jménem Black Allan. Měl zvláštní chod, nazývaný mimochod, který pak předával všem svým potomkům. Dal vzniknout novému plemeni, které bylo schopné ujít rychle a pohodlně i velmi velké vzdálenosti.

Povaha plemene Tennesseeský mimochodník

Hlava je větší s rovným profilem, krk je svalnatá a klenutý. Lopatky jsou šikmé, hrudník hluboký. Hřbet je krátký a rovný, záď mírně kulatá s vysoko nasazeným ocasem. Končetiny jsou delší, silné s dobrými kopyty. Koně mají specifický postoj s předními končetinami před tělem a zadními výrazně za tělem. Srst může být bílá, hnědá, ryzá, černá, plavá nebo palomino. V kohoutku měří 150 – 160 cm.

Využití plemene Tennesseeský mimochodník

Tennesseeský mimochodník byl původně oblíbené pracovní plemeno, dnes se využívají jako vytrvalí a spolehliví jezdečtí koně. Mají i své přehlídky, kde se ukazuje jejich elegance a zajímavé chody.

Povaha plemene Tennesseeský mimochodník

Tennesseeský mimochodník je ochotný, vytrvalý a společenský. Je laskavý, celkem učenlivý a je vhodný i pro děti nebo začínající jezdce.